marți, 23 noiembrie 2010

Sfaturi pentru pacienti(mei)

In psihoterapie te duci doar daca "suferi" si daca durerea, care a devenit insuportabila, desi ai încercat TOTUL ca s-o depasesti (asa povestesc pacientii… desi, de fapt, ei n-au încercat decît un singur lucru în multiple variante ). Mai sunt cei multi, care îi fac pe altii sa sufere ( deobicei pe cei "dragi" ), dar acestia nu vin în psihoterapie, decît rar si atunci doar obligati de "victime" ( cel mai des sotii…dar nu numai ! ).

Daca, calcandu-va pe inima, va decideti pentru psihoterapie, atunci reflectati serios, ce vreti sa obtineti pentru banii vostri castigati, de obicei, cu multa truda si comunicati terapeutului în prima sedinta ce anume asteptati de la el/ea ! Diviziunea muncii e clara : pacient CE, psihoterapeut CUM ! Daca cumva psihoterapeutul pretinde, ca stie el mai bine ( cea mai pernicioasa categorie de oameni sunt cei "care stiu mai bine" ! ) ce e potrivit pt. pacient, atunci luati-va imediat talpasita, pt. ca nimeni pe lumea asta ( nu stiu cum e pe lumea cealalta ! ) nu are cum sa stie ce e bine pentru altcineva ( inclusiv pentru proprii copii ), pentru ca BINELE nu poate fi definit decît individual, de fiecare pentru sine ( si nu exterior de catre "autoritati" ( fie ele parinti, institutii, sau chiar, pfui, ideologii ! ).

Deci pretindeti de la început un dignostic clar ( orice terapeut e si psihodiagnostician si trebuie sa fie capabil sa stabileasca diagnosticul în prima sedinta sau, în cazuri deosebit de complexe, în primele 2-3 ) si o indicatie ( ce trebuie intreprins ) asisderea. Un terapeut trebuie sa dispuna de o STRATEGIE clara ( pasul unu, doi, s.a.m.d. ) si nu sa aplice o " metoda ", asta daca nu doriti neaparat sa fiti folositi drept cobai si sa asteptati sa vedeti, ce rezultate are procedeul asupra voastra !? Mai ales ca la noi multi asa-zisi terapeuti îsi cunosc foarte aproximativ propria metoda si ca nu toate metodele sunt indicate oricarei situatii ! În general, eficace sunt psihoterapiile moderne ( dezvoltate dupa cel de al doilea razboi mondial ), terapiile arhaice, precum diferitele " analize " nebeneficiind de tehnici de vindecare, altele referndu-se doar la simptom ( comportament ) si nu la "cauza , care, atata vreme cît e virulenta, produce efecte !
În sensul lui Milton Erickson, referinta psihoterapeutica par excellence, o psihoterapie eficace ( adica care îsi îndeplineste "misiunea" ) este SCURTA ( de la cîteva sedinte pt. o "problema " circumscrisa, la cateva zeci pt. o problematica majora…pt. ca, daca dureaza sute de sedinte, atunci ea e benefica doar vraciului, care, în felul asta, îsi cîstiga usor viata ! ), "PE MASURA" ( adaptata nevoilor persoanei ) si SISTEMICA ( sa tina seama de sistemul personal ( bunici, parinti, partener/a, copii ), profesional si social al persoanei ! ).

Si, la sfarsit, va sfatuiesc sa fiti exigenti ! Fiecare sedinta trebuie sa va aduca un beneficiu, fie ameliorarea starii voastre, fie sa declanseze un "proces", care sa va permita sa evoluati spre "telul" exercitiului si anume sa va simtiti bine ( conform propriei definitii ! ) în propria piele si sa deveniti stapani pe propria viata !

Un comentariu:

  1. Foarte bine si concis spus!
    Problema asa-zisi-lor terapeuti din Ro e insa una grava si reala.Pe langa ca nu-si cunosc metoda terapeutica au o gandire magica si un puternic iz de omnipotenta.
    Sa fie oare de vina istoria plaiurilor mioritice?!
    ca simtul realitatii e cam departe de aceasta natie!
    Ca la ce psihoterapeuti, unii chiar formatori am vazut ca sunt, m-am gandit sa fug tare departe de ei.
    In Ro , din nefericire, e un empirism in toate.
    Asa ca "scapa" numai cine are cu adevarat noroc.

    RăspundețiȘtergere