O pacienta deosebit de capabila, dar care si-a ratat, deocamdata sper, complet viata ( profesional, relational, social, personal ) din cauza educatiei ( educatie = pregatirea copilului pt. viata ), inclusiv a unei " false morale ", m-a rugat sa scriu despre MORALA, pentru ca, crede ea, notiunea ar fi prost înteleasa, ceea ce am constatat-o si eu în lunga mea confruntare cu oamenii si relatiile dintre ei.
De morala s-a ocupat, de-a lungul timpului, filozofia si, mai nou, psihologia/psihoterapia ( inclusiv subsemnatul ), dar din pacate, ceea ce se întelege mai ales din morala la noi e legat de biserica ! Întelegeti-ma bine…e vorba de practica bisericeasca si nu de religie…Nici n-ar putea fi altfel, pt. ca morala e o treaba personala, fiind dictata si administrata de CONSTIINTA ( sau supra-eu la Freud ), instanta care, din pacate, lipseste multora, iar religia are un caracter public/de societate, avand misiunea de a-i apropia/lega ( asa as traduce religere ) pe oameni între ei ( vezi în aceasta privinta Louis Dicaire )
Biserica si-a însusit pe nedrept morala în intentia de a domina, ceea ce o intereseaza fiind puterea, pentru ca, daca ea defineste ce-i moral si ce-i imoral, atunci ea regleaza viata individului, relatiile dintre ei si întreaga viata sociala ! N-ati bagat de seama de seama ca biserica pretinde sa aiba o functie determinanta în cele 3 momente esentiale din viata si anume nasterea, casatoria si moartea, ceea ce-i confera o enorma putere asupra vietii oamenilor ( si în subsidiar si alte beneficii )?! Asa a fost nascocita oribila notiune de pacat…ce-i aia pacat ( e un pacat/suntem pacatosi, sa avem o relatie extraconjugala, cand relatia matrimoniala nu e altceva decît un chin nesfarsit ? Nu sunt, ca si papa, pentru divort, dar nici nu-mi permit sa interzic în cazul, mentionat mai înainte, deci atunci cand nu se poate altfel sau, cum spune neamtul, mai bine sfarsit chinuit decît chin fara sfarsit ! Spatiul vital al copilului e determinat de calitatea relatiei dintre parinti…nu exista nimic mai rau decat a-l obliga pe copil sa creasca într-o relatie patologica…cum va evolua acest copil ( educatie însemnand ceea ce copilul traieste ) si ce fel de relatii va avea el ca adult ? În acest caz eu sunt, spre deosebire de papa, pentru divort, mai ales ca divortul îi priveste pe soti, nu pe parinti !
Exemplele moral/ imoral pot fi multiplicate la nesfîrsit, ceea ce n-ar adauga mare lucru la clarificarea notiunii.
Esential mi se pare, ca nici o institutie ( ganditi-va la scabroasa notiune de " morala proletara "…) n-are dreptul MORAL sa decida, ceea ce e moral ! Acest drept îl are doar individul, deci fiecare dintre noi…dificultatea venind doar din faptul, ca, instanta necesara pentru a decide ce e moral fiind constiinta, adica, de ex., capacitatea de a deosebi binele de rau, sau sa stii " ce se cade " ( adica bunul simt-forma superioara de inteligenta ), iar constiinta, dragii mosulului, se educa, sau nu se educa si, daca va uitati în jurul vostru, cati oameni traind constient vedeti la orizont ?
Definitia, cu care ma descurc eu binisor în viata, pentru ca, permiteti pacatosului, care sunt, sa va spuna ca sunt în pace cu constiinta mea e, ca singurul lucru imoral e sa faci cuiva rau cu intentie ! Dar pentru a constata asta e absolut necesar sa ne facem examenul constiintei !
Siegfried Schnapp, Psihoterapeut si, daca e necesar, MORALIST
Eu am grija sa imi apar dreptul "de a fi in pace" cu constiinta mea indiferent ca "atacatorii" sunt "moralisti" dogmatici sau parveniti intelectuali sau sociali. Daca intr-o prima faza imi vine sa ma revolt si sa dau cu ei de pereti...imi permit citeva respiratii inainte sa reactionez si apoi le raspund in functie de situatie in asa fel incit sa fiu sigura ca au prins mesajul si cine este "leaderul haitei"...
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereacest blog ne ofera explicatia clara si de necontestat pentru sporul de 100% pentru uzura psihica pe care o suporta specialistii din acest domeniu. felicitari!
RăspundețiȘtergereCatre " Anonim 1 " : Ce, care v-a sa zica, cum spunea nenea Iancu, "dezorganizare conceptuala" ? Cine esti tu Brânzovenescule, care e bilantul tau de viata, de-ti permiti, sa faci o afirmatie, în plus debila, prin care încerci sa ma descalifici pe mine ca " autor " si, în plus, fara sa fii în stare sa-ti argumentezi asertiunea voinicule ?
RăspundețiȘtergereCatre " Anonim 2 " : Cui anume " ne ofera " ? De ce nu spui cine esti si ce anume te motiveaza tîrcovnicule ? Si ce e " de necontestat ", cînd faci doar o asertiune ? Dar de unde sa ai argumente…cînd esti motivat doar de resentimente… Si cum îti permiti tu, un nimeni, sa defaimezi o întreaga categorie profesionala ? Stii ca pt. a deveni un psihoterapeut, demn de acest nume, e nevoie de decenii de munca asiduu, pt. ca nu e de colea, sa poti ÎNTELEGE oamenii cu suferintele lor si de a-i ajuta sa-si recapete demnitatea…Dac-ai stii ce minunat e, sa primesti recunostiinta cuiva, care si-a redobîndit omenia, atunci ai întelege ( ? ), ce ma motiveaza pe mine si, ca tu nu ma poti murdari cu zoaiele tale, horribile dictu, ideologice ! Sa nu-ti închipui mititelule, ca ignor, cumva, care-i ideologia ta de referinta, desi tu esti prea las, ca s-o afirmi !
Siegfried Schnapp, psihoterapeut cu 40 de ani de experienta