Eugen Ionescu publica în 1934 volumul de critica literara "NU", în care e vorba de negativismul din domeniul lui, literatura si, eu vreau sa va întretin astazi despre negativismul atotprezent în societatea româneasca actuala. Marele dramaturg se refera la situatia din " vremurile bune " ( deci înainte de declansarea ( 1938 ) catastrofei ( totalitare ), care continua si astazi ) si pe care el însusi o denumeste în 1986 " epoca ce pare în clipa de fata nespus de libera si pe care locuitorii României de azi o contempla cu cea mai adânca nostalgie ". Si totusi, aceasta atitudine, l-a determinat si pe el ( alaturi de alti scriitori de valoare precum Fundoianu, Tzara sau Voronca de ex. ) sa emigreze, ceea ce i-a permis sa faca cariera pe care i-o cunoastem. Mai târziu au emigrat si scriitori legionari ( când te prostituezi cu extremele, legionari sau comunisti, nimic din ceea ce faci nu mai are valoare ! ), dar din alte motive…
La noi a disparut din vocabular cuvântul DA , toata lumea explica de ce NU, de ce ceva e rau, de ce sunt împotriva, de ce nu trebuie facut asa, de ce nu sunt de aceeasi parere… dar nu, pentru ca ar avea cumva vreo parere pozitiva ( ce ar putea fi facut DA ! ), de asta nimeni nu mai e în stare, ci pentru ca ei sunt ( pentru ) contra !
În parlament si mai ales la televizor, asa-zisii politicienii ( dar si toti ceilalti, ca de ex. " nasii " sindicali, care vorbesc doar de drepturi si niciodata de datorii ! ) îi combat ( nu mai e niciunde vorba de critica, pentru ca a critica ( constructiv ) înseamna sa arati ce e gresit din punctul tau de vedere, cu intentia de a gasi un teren de întelegere, deci solutii… nu doar sa demolezi ! ) pe adversari, cu intentia de a-i distruge ( " lupta de clasa " predata la învatamîntul politic ", continua într-o veselie ( si nici nu poate sa fie altfel câta vreme " nasul " sistemului actual e înca " presedinte de onoare "… halal onoare ! ) si tine loc de " dialog " ).
În întreprinderi, institutii, firme subalternii sunt de parere, în sinea lor, ca indicatiile sefilor sunt gresite si le executa à contre coeur cu ce rezultate … sefii considera ca subalternii habar n-au si nu tin seama, daca le asculta ( daca nu se uita la tine înseamna ca nu te asculta ! ), de parerile acestora, când acestia îndraznesc sa le exprime. Rezultatul îl regasiti în productivitatea nationala !
În discutiile private lucrurile se petrec, deseori, asisderea … nimeni nu e de acord cu nimeni, toata lumea crede ca ceilalti n-au dreptate … desi nimeni nu formuleaza o idee/parere/propunere etc. constructiva, pt. ca, pentru asta trebuie sa faci un " efort " de întelegere/analiza/reflectie/basca sinteza si asta reprezinta prea mare bataie de cap.
Sa va dau un exemplu, unde sunt, din pacate, implicat ! Texte de pe blogul meu " Psihoterapie " au fost preluate de un forum, cica de " discutii " … iar acolo oricine poate sa-si dea democratic cu parerea ! Si ce luari de pozitii ? Totalitatea celor ce intervin sunt cu siguranta corijenti la româna, nu sunt în stare sa citeasca un text, de multe ori ma combat pt. ceva, cand eu am afirmat contrariul … sa înteleaga mesajul e total exclus, iar cat despre ( meta- ) pasul urmator ( concluzii, sinteza etc. ) nici nu poate fi vorba ! Ce ma înspaimanta e faptul, ca dupa calitatea limbajului, deduc ca acesti ignoranti, care evident n-au citit în viata lor o carte, sunt tineri … asa ca sperante pt. un viitor luminos…canci ! Precum toti ceilalti ( politicieni, ziaristi în slujba mogulilor, sefi incompetenti si alte tate ) acesti tineri sunt total lipsiti de bun simt … cum de-ti dai cu parerea despre ceva despre care habar n-ai ?
Iar la sfârsit despre domeniul meu psihoterapia ! Cei ce vin în psihoterapie stiu exact, ca vinovati de nenorocirea lor sunt … ceilalti ( parinti, parteneri, sefi etc. ) ! E adevarat ca nu suntem responsabili pt. ceea ce ni se impune, cand nu ne putem apara ( educatie, situatia din firma, legi etc. ), dar nu când am fi în stare … de ex. între soti, pt. ca, în momentul în care acceptam un tratament nedorit, atunci devenim responsabili pt. ceea ce ni se întâmpla. Nu mi-a facut, ci am acceptat sa mi se faca ! Deci solutie e extrem de simpla : daca preluam partea noastra de responsabilitate, atunci devenim stapâni pe viata noastra si putem sa-i amelioram calitatea !
Dar aici rezida si dificultatea … pentru ca suntem acea tara minunata, unde exista nenumarati vinovati si nici un responsabil asumat !
" Din aceasta dilema nu puteti iesi " !
Va rog, daca aveti timp, sa scrieti mai des pe blog. Cred ca multora ne face placere sa va citim!
RăspundețiȘtergereAura m-ar interesa sa stiu despre ce ( subiecte/teme etc. ) te-ar interesa sa scriu ?
RăspundețiȘtergereSchnapp
Negativismul este contraproductiv!!!!In Ro. negativismul este parte a educatiei... initial ne facem obiceiurile si apoi obiceiurile ne fac pe noi (john dryden)... din nefericire obisnuinta este fie cel mai bun slujitor sau cel mai rau stapin (nathaniel emmons)...Tony Robbins, intr-una din cartile sale, propune o "dieta mentala" pe parcursul a 10 zile, prin care este intrerupt pattern-ul limitativ si care presupune preluarea constienta a controlului propriilor ginduri. Aceasta este o oportunitate de a elimina pattern-urile negative si distructive emotionale si de gindire...In opinia lui Anthony Robbins, cineva de succes are capacitatea de a ramine lucid si in putere in ciuda "furtunilor emotionale". Acest lucru este realizabil daca functionam dupa principiul ca acordam maximum 10 procente din timpul personal pentru problema si cel putin 90 procente pe solutie.... cel mai important este sa nu transpiram pt maruntisuri... si de retinut, totul este maruntis!
RăspundețiȘtergere